Kuntolaakson uimahalli


Kuopion Kuntolaakso / Uimahalli ideointi ja toteutus:

Uimahalli toteutettiin elinkaarihankkeena ja kilpailuvaiheessa ei vielä ollut juurikaan asetettu vaatimuksia uimahallin julkisivuille. Kilpailu mahdollisti sen, että asemakaavaa muutettiin siten, että pysäköintilaitoksen ja uimahallin sijainnit voitiin vaihtaa keskenään, jolloin uimahallin pääjulkisivu saatiin sijoitettua kaupunkikuvallisesti tärkeämmälle paikalle Suokadun varteen.

Uimahallin pääjulkisivu on yli 80 metriä pitkä ja 10 metriä korkea. Sen takana sijaitsevat 50 metrin uintiallas ja suuri hyppyallas. Valtavia ikkunapinta-aloja ei voitu etelään avautuvaan julkisivuun laittaa, sillä liiasta auringonvalosta on haittaa allashuoneessa lämpökuorman, leväkasvuston ja häikäistymisen vuoksi. Oli siis keksittävä muita keinoja tehdä julkisivusta mielenkiintoinen. Oli myös keksittävä, miten hallitaan noin 50 metriä syvän ja Suokadun suuntaan kallistuvan pulpettikaton sadevedet ja lumet. Ratkaisuksi hahmottui kallistettu kaksoisjulkisivu, jonka taakse räystään massiiviset vesikoururakenteet piiloutuvat.

Jo heti alkuun oli selvää, että kaksoisjulkisivu tehdään valkoisesta perforoidusta pellistä, joka taustavalaistaan. Tällöin rei'itykset näkyvät mustina valkoisella taustalla päivänvalossa ja pimeällä vastaavasti valopisteinä tummana hahmottuvasta peltipinnasta. Erilaisia kuviointeja tutkittiin, mutta aika nopeasti päädyttiin toteutettuun aaltokuvioon, joka kuvaa parhaiten rakennuksen käyttötarkoitusta.

Rakenteellisesti haluttiin käyttää isoja kasetteja ja mahdollisimman yksinkertaista tukirakennetta, jotta taustavalaistus toimisi toiveiden mukaisesti. Kasettikooksi tuli lopulta 1140 mm x 2740 mm, joka oli materiaalihukaltaan mahdollisimman hyvin optimoitu. Kasetteja asennettiin viisi päällekkäistä riviä 10 asteen negatiiviseksi seinämäksi. Kasettien alareuna on noin 4,5 metrin korkeudessa ja sen alapinnan valaisinlinja valaisee alapuolisia ulkoseinän punaruskeiksi umbrakäsiteltyjä betonielementtejä.

Taustavalaistut kaksoisjulkisivut ovat mielenkiintoisia suunniteltavia ja toteutettavia, mutta aivan varma lopputuloksen efekteistä ei voi etukäteen olla... tässä tapauksessa onnistuimme yhteistyössä PP-Tuoteen kanssa luomaan hyvän lopputuloksen.

arkMILL Oy 

Esa Viitanen ja Tapio Antikainen